Beza waniliowo-migdałowa

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
beza:
białka jaj kurzych szklanka
cukier puder 300 g
krem:
masło 400 g
sól szczypta
śmietana 36 % 300 ml
płatki migdałowe lekko uprażone 200 g
likier cointreau 100 ml
spirytus 20 ml

Ubić białka dosypując cukier, aż masa będzie sztywna. Na pergaminie uformować łyżką małe krążki. Piec je w temp. 140 st. C około 50 min.W tym czasie przygotować krem migdałowy: masło z cukrem ucierać, aż masa nabierze białego koloru. Dodać śmietanę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dosypać płatki migdałowe i dodać alkohol oraz szczyptę soli dla złamania smaku.

Upieczone, wystudzone bezy przełożyć kremem, udekorować migdałami i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.