Bliny gryczane z łososiem, koperkiem i serkiem kremowym na rukoli

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
łosoś wędzony „Pan Łosoś” Suempol 2 opakowania
serek śmietankowy kremowy
koperek
cytryna
sałata rukola
mąka pszenna 50 gram
mąka gryczana 125 gram
roztopione masło 50 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże instant 4 gramy
sól pół łyżeczki
cukier pół łyżeczki
1 żółtko
Bliny gryczane to tradycyjne, świąteczne danie na Ukrainie. Przepis na bliny, został zgłoszony przez panią Aleksandrę Kowalczyk do konkursu Smaków Życia i firmy Suempol pt. "Nowa odsłona Pana Łososia".

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać żółtko i mleko, wyrabiać łyżką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem smażyć małe okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć bliny, nałożyć serek i łososia. Całość posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. 

 

Zapraszmy na stronę sponsora nagród w konkursie "Nowaodsłona Pana Łososia": http://suempol.pl/50g/

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.