Bliny z kawiorem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 200 g
mąka gryczana 200g
drożdze 30g
jajka 2
masło 30g
mleko ok. 3/4 litra
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
masło klarowane do smażenia
śmietana 22% 500ml
kawior 3 słoiczki
Gryczane bliny można podawać z kawiorem, łososiem czy śledziem ale także na słodko z konfiturami.

Rozrobić drożdże z cukrem i szklanką mleka. Przesiać do miski  mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić masło. Do miski z mąką pszenną przesiać mąkę gryczaną, dodać 2 żółtka, masło, sól, pianę z białek  i resztę mleka. Wyrabiać drewniana łyżką, ubijając aby wtłoczyć do ciasta powietrze. W razie potrzeby dodać mleka – cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć małe, dość grube bliny na klarowanym maśle (można też użyć zwykłego masła, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Bliny smażyć z dwóch stron, raz odwracając. Trzymać w cieple. Podawać ze śmietaną i kawiorem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.