Boczek i żeberka barbecue

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żeberka z dużą ilością mięsa 1,5 kg
chudy boczek 1 kg
ostra papryka w proszku 1 łyżka
sos sojowy 6 łyżek
czarny pieprz 1/2 łyżeczki
miód 3 łyżki
domowy sos barbecue 2 szklanki
Uczta dla osób lubiących wieprzowinę. Powoli pieczone mięso macerowane w aromatycznym sosie dosłownie rozpływa się w ustach.

Mięso umyć, osuszyć. Wymieszać szklankę sosu barbecue z papryką, sosem sojowym, pieprzem i miodem. Nasmarować powstałym sosem mięso i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec 2,5 godziny w temp 140 C. Podlewać sosem spod pieczeni. Upieczone mięso zostawić na 10 minut, następnie pokroić i podawać z pozostałym sosem barbecue wymieszanym z sosem spod pieczeni.

Czas marynowania mięsa: 10 godzin

Zobacz przepis na domowy sos barbecue.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.