Brokuły z gomasio i kurczakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka podwójna 1
brokuł 1 mały
gomasio 4 łyżki
zioła prowansalskie 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz
Gomasio to przyprawa o długiej tradycji. Jest nie tylko pyszna ale i zdrowa.

Piersi kurczaka, umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w spore kawałki. Natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C lub zgrillować. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ułożyć na talerzach brokuły i mięso. Posypać gomasio (patrz: inspiracje). W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić usmażonym tofu lub panirem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.