Brownie a la Nigella

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada 300 g
masło 300 g
cukier z prawdziwa wanilią paczka
cukier kryształ 200 g
jajka 4
mielone migdały 250 g
sól szczypta
masło do posmarowania tortotwnicy
Mocno czekoladowe, lepkie ciasto, które spopularyzowała przepiękna kucharka telewizyjna i dziennikarka, Nigella Lawson. Można dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie. Znakomite jest z podawane z gęstym jogurtem greckim.

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Przestudzoną masę czekoladowo-maślaną wymieszać z koglem-moglem i zmielonymi migdałami. Zostawić łyżkę migdałów do wysypania formy. Wysmarować tortownicę masłem i wysypać mielonymi migdałami. Masę rozrzedzić łyżką piany i delikatnie wymieszać z resztą piany. Przełożyć masę do tortownicy.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 C. Piec 25-30 min. Ciasto będzie nadal lepkie z wierzchu. Podawać po wystudzeniu. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.