Bucatini z wątróbką drobiową, pomidorami i masłem szałwiowym

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron bucatini 500 g
wątróbka drobiowa 800 g
czosnek 4 ząbki
czerwona cebula 1 mała
pomidory bez skórki krojone 2 puszki
szałwia pęczek lub doniczka
miód 1 łyżka
mąka kukurydziana 2 łyżki
klarowane masło 150 g
mleko 3,2% 1 l
suszona bazylia 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
groszek 100g

Wątróbkę oczyść, wytnij żyłki, podziel na kawałki, namocz w mleku na godzinę. Wyjmij, osusz. Oprósz mąką. Cebulę, czosnek, obierz, drobno pokrój. Listki szałwii oberwij z gałązek. Rozgrzej masło i usmaż w nim czipsy z szałwii. Odłóż je na talerzyk. W tym samym maśle obsmaż wątróbki, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól i popieprz, wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 C na 15 minut. W tym samym tłuszczu, w którym smażyły się wątróbki smaż cebulę, czosnek i marchew, dodaj pomidory, groszek i gałązki szałwii bez listków. Dodaj miód, dopraw bazylią, solą i pieprzem, gotuj 15 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, wymieszaj z sosem pomidorowym i wątróbkami. Przed podaniem posyp czipsami z szałwii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.