Bułeczki angielskie z truskawkami i bitą śmietaną

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
cukier 50g
masło 80 g
jajko 1 duże
ekstrakt waniliowy 1łyżeczka
mleko pełnotłuste pół szklanki
śmietnka kremówka 3 łyżki
mąka do posypywania
Do przełożenia:
truskawki 1 kg
śmietanka kremówka dobrze schłodzona pół litra
cukier puder 100g
Shortcake, to rodzaj słodkiej bułeczki z ciasta na proszku, którą najczęściej podaje się z truskawkami i śmietaną. Zawsze wychodzą!

Truskawki umyć, pokroić, włożyć do miski zasypać 50 g cukru pudru i wstawić do lodówki, żeby puściły sok.  W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko , roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać. Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 1,5 cm, wkrawać szklanką krążki. Resztki ciasta ponownie szybko zagnieść, rozwałkować i wykrawać krążki. Wyłożyć krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem, pędzelkiem posmarować wierzch każdego krążka śmietaną kremówką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C na 20-25 minut. Upieczone wyjąć do przestudzenia na kratkę.

Ubić śmietanę z łyżką cukru. Przekroić wystudzone bułeczki, przełożyć śmietaną i truskawkami z powstałym sosem, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.