BURACZKI DO MIĘSA

  • Czas 35 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
burak ćwikłowy 1kg
jabłka kwaśne 2szt
chrzan tarty 1łyżka
otarta skórka z połowy cytryny połowa cytryny
cukier 1łyżeczka
masło 2łyzki
gęsta śmietana 150ml
sok z połowy cytryny połowa cytryny
sól według uznania

Buraki umyć bardzo dokładnie,upiec w piekarniku,wystudzić a nastepnie zetrzeć na grubej tarce.

W niewielkim rondlu roztopić masło,dodać buraki,razem z nimi pokrojone w drobne paski jabłka,cały czas mieszając,smażyc krótko.

Dodać skórkę z cytryny,cukier,chrzan,sól i całość zamieszać.

Dusić jeszcze około 5 minut,dodać śmietanę,sok z cytryny i mieszając,podgrzewać.

Podawać jako dodatek do dziczyzny i wszelkiego rodzaju pieczonych mięs.

SEZON NA BURACZKI,WIĘC DO ROBOTY KOCHANI!!!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.