Cannelloni ze szpinakiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron cannelloni 1 opakowanie
szpinak 300 g
serek wiejski ziarnisty 250 g
parmezan 100 g
masło 100 g
mąka 100 g
mleko 1l
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sól i pieprz

Przygotować beszamel. Rozgrzać w rondelku masło z mąką. Smażyć aż zacznie być leciutko złote. Wlać mleko energicznie mieszając trzepaczką.  Gotować około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki. Szpinak rozmrozić na suchej patelni, odcisnąć, wystudzić. Wymieszać z serkiem wiejskim i połową startego parmezanu. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Przygotować płaskie naczynie do zapiekania. Na dno wlać warstwę sos beszamelowego. Ułożyć warstwę rurek nadzianych szpinakiem z serem, polać beszamelem i znów warstwa rurek. Na wierzchu ma być beszamel. Posypać resztą parmezanu i piec około 40 minut aż do zrumienienia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.