tort urodzinowy - bezo - cappuccinowy

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 10
cukier 15 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 1/3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
mleko 2 szklanki
cappuccino 20 łyżeczek
masło 2 kostki
kwaśna śmietana 2 łyżki

Na początek upieczmy bezę (20 cm) wg standardowego przepisu – będzie ona w samym centrum naszej rozkoszy. Następnie przygotujmy biszkopt kakaowy, który pieczemy 40 min w temperaturze160- 170ºC. Po wystudzeniu kroimy go tak, by uzyskać 2 blaty - pyszne, lekko wilgotne, będą pokrywały rozkoszą nasze podniebienia. Krem cappuccino jest tutaj równie ważny. Smak kawy wybierzmy wg własnego uznania. U mnie najlepiej sprawdza się cappuccino... orzechowe. Na koniec jednakczeka nas najbardziej skomplikowana rzecz, a mianowicie dość trudny w przygotowaniu bielusieńki krem, który okryje ze wszystkich stron nasz tort niczym gładka pelerynka. Będzie jednak warto  - uwierzcie. Smacznego!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.