Carska turszija

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Czerwona papryka pokrojona w kawałki 6 kg
Kalafior podzielony na małe różyczki 4 kg
Marchewka pokrojona w grube plasterki 1 kg
Selery z liśćmi pokrojone na małe kawałki 2
sól morska 1 kg
woda 8 l
cukier 1,7 kg
czerwony ocet winny 1,4 l
Torebka ziela angielskiego 1
Czarny pieprz w ziarenkach 1 torebka
liście laurowe
olej słonecznikowy 2 szklanki
Kilka ząbków czosnku
Duże słoiki 750 ml
To bułgarskie danie może być miłą odmianą dla polskich marynat.

Przygotować roztwór z soli i wody w dużym naczyniu. Włożyć do środka paprykę i odstawić na 24 godziny. Wyjąć paprykę i odsączyć, a do tego samego roztworu wrzucić marchewkę, Odstawić na godzinę. Wyjąć marchewkę i odsączyć, a do tego samego roztworu wrzucić różyczki kalafiora. Odstawić na godzinę. Przygotować marynatę. Połączyć ocet, cukier i olej i zagotować. Gdy się zagotuje, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Do każdego słoika włożyć po 2 pokruszone tabletki aspiryny. Włożyć do środka pokrojone warzywa – paprykę, różyczki kalafiora, marchewkę, kawałki selera i po kilka ząbków czosnku. Do każdego słoika włożyć kilka listków selera. Zalać gorącą marynatą. Zamknąć. Odwracać słoiki przez kilka dni, żeby aspiryna się rozpuścila. Z podanej proporcji otrzymamy ok 15 dużych słoików. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.