Casarecce z salami i serem Provolone

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Casarecce Barilla 400 gramów
salami Milanese 200 gramów
ser Provolone 100 gramów
świeże pomidory 400 gramów
cebula 1 sztuka
białe wino 20 ml
oliwa z oliwek extra virgin 4 łyżki
starty ser Parmigiano Reggiano 50 gramów
sól do smaku

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i lekką ją przyrumienić. Dodać salami pokrojone w cienkie paski, mieszać przez kilka minut, a następnie dodać białe wino.

Kiedy wino całkowicie odparuje, dorzucić na patelnię obrane, wypestkowane i pokrojone pomidory. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Pokroić w paski ser Provolone i dodać sosu. Zamieszać energicznie całość i zdjąć z ognia.

W międzyczasie  ugotować makaron Casarecce Barilla w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Odsączyć makaron, połączyć z sosem przygotowanym jak wyżej, posypać tartym Parmigiano Reggiano i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.