Cebulki marynowane ze skórką cytrynową, gorczycą i kolendrą

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebulka miniaturowa 400 g
cytryna 1
ziarna gorczycy 1 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczki
czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
sól kłodawska 2 łyżeczki
cukier 1,5 łyżki
ocet spirytusowy 0,5 szklanki
woda 0,75 szklanki
Tradycyjna marynata. A jednak przygotowana i doprawiona w domu smakuje o niebo lepiej od kupionej w sklepie.

Cebulki obrać. Cytrynę wyszorować.  Ściąć żółtą warstwę skórki i pokroić ją w cienkie paseczki.  Wsypać do słoiczka cebulki dodać czosnek, gorczycę, kolendrę i połowę skórki cytrynowej. Wycisnąć sok z cytryny do słoiczka. Zagotować składniki marynaty: ocet, wodę, cukier, sól. Gorącą marynatą zalać cebulki. Zamknąć słoik, zamieszać. Jeść po tygodniu.

Proporcja na 1 słoik 0,5 l

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.