Cesarski omlet (Kaiserschmarren)

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5-6
mleko 250 ml
mąka 160 gram
sól szczypta
masło 80 gram
cukier 3 łyżeczki
namoczone rodzynki 60 gram
Austriacki przysmak, który powstał z myślą o cesarzowej Elżbiecie. Ten omlet to doskonała propozycja zarówno na śniadanie jak i na deser. Doskonale komponuje się z dodatkiem domowego dżemu czy konfitury.

Wymieszać mleko, przesianą mąkę, szczyptę soli do uzyskania gładkiej masy. Pozostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Rozpuścić połowę masła na dużej patelni, następnie wypełnić ją przygotowanym ciastem i podsmażyć spód na brązowy kolor na umiarkowanym ogniu. Posypać suchymi rodzynkami z wierzchu, obrócić mieszankę, unieść lekko i dodać resztę masła. Gdy ciasto będzie gotowe, rozdzielić je na duże kawałki za pomocą dwóch widelców, oprószyć cukrem i podawać. 

 

Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów można spróbować na farmach Roter Hahn 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.