Ceviche

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże filety z dorsza 0,5 kilograma
sok z limonek 3 sztuki
pomidory 2 sztuki
cebula dymka 3 sztuki
czerwona papryka 1/2
chilli
oliwa z oliwek 2 łyżki
posiekana świeża kolendra garść
Ceviche przyrządzane jest na bazie surowej ryby, która ścina się pod wpływem soku z limonki. W zależności od tego skąd pochodzi przepis dodatki w tym daniu mogą się różnić. Na Smakach Życia wersja meksykańska z kolendrą i pomidorami.

Rybę umyć i posiekać. Z limonek wycisnąć sok. Rybę wymieszać z sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Schować do lodówki na całą noc. Ryba powinna się ściąć. Pomidory obrać, pozbyć się pestek i drobno posiekać. Paprykę, cebulę dymkę, chilli i kolendrę posiekać. Wymieszać masę rybną z pomidorami, papryką, chilli, dymką oraz kolendrą i schować na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.