Chaczapuri, gruzińska pizza
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Składniki ciasta: | |
mąka pszenna | 1 kg |
swieże drożdże | 20g |
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) | ok. ¾ - 1 l. ilość z |
sól | 2 łyżeczki |
olej | 2 łyżki |
cukier | 1 łyżeczka |
mąka | do podsypywania |
masło | do posmarowania po u |
Składniki farszu: | |
mozarella | 500 g |
bryndza | 250 g |
feta | 250 g |
jajko | 1 |
sól do smaku | |
bryndza | 250 g |
Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.
Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.