Chaczapuri, gruzińska pizza

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Składniki ciasta:
mąka pszenna 1 kg
swieże drożdże 20g
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) ok. ¾ - 1 l. ilość z
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypywania
masło do posmarowania po u
Składniki farszu:
mozarella 500 g
bryndza 250 g
feta 250 g
jajko 1
sól do smaku
bryndza 250 g
Podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko – „weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto”.

Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.

Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.