Chałwa z manny

Słodkie życie dla każdego! To  moje hasło na Dzień Dziecka!

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukier 180g
woda 500ml
masło 125g
kasza manna 2 szklanki
migdały zmielone lub posiekane 3 łyżki
cynamon 1łyżeczka
owoce pokrojone 2 szklanki
Ten klasyczny, grecki deser, kochają wszystkie dzieci, duże i małe. Podaje się go z sezonowymi owocami. Pyszny jest też z jogurtem i płynnym miodem.

Cukier z wodą gotować przez 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Kaszę mannę podsmażyć  na rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Naczynie z kaszą odstawić z ognia, wlać syrop i mieszać drewnianą łyżką, aż manna połączy się z cukrem. Masę przełożyć do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120C na 20 minut. Kroić po ostudzeniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.