Chili con carne - przepis tradycyjny

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chude, mielone mięso wołowe 500 gram
olej do smażenia
duża cebula 1
czerwona papryka
czosnek 2 ząbki
chili w proszku 1 czubata łyżeczka
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
mielony kumin 1 łyżeczka
posiekane pomidory 400 gram
oregano pół łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
czerwona fasola 1 puszka
ryż długoziarnisty
kwaśna śmietana
Chili con carne jest idealnym przykładem kuchni tex-mex, czyli połączenia teksańskich i meksykańskich smaków w jednej potrawie. W Stanach Zjednoczonych potrawa potocznie nazywana, jest po prostu „chili”.

Cebulę, paprykę i czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodać paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę w proszku, chili oraz kumin i dusić przez 5 minut. Dodać mięso mielone, rozdrobnić je drewnianą szpatułką i wymieszać z przyprawami. Smażyć do momentu aż mięso się zetnie. Następie wlać na patelnie pomidory, dodać cukier i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i dusić przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszać a w razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt gęsty, podlewać wodą. Na końcu dodać fasolę oraz oregano, doprawić solą oraz pieprzem i dusić kolejne 10 minut. Przed podaniem pozostawić danie na wyłączonym gazie pod przykryciem. Podawać z kwaśną śmietaną i ryżem długoziarnistym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.