Chińskie bułeczki gotowane na parze (Baozi )

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
swieże drożdże 25 gram
ciepła woda 1 szklanka
mąka 4 szklanki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka sól
wybrane nadzienie
Chińskie bułeczki podawane są z na śniadanie w wersji na słodko z nadzieniem z pastą z fasoli lub na słono np. z wieprzowiną. Baozi są bardzo puszyste i delikatne. Przypominają w smaku czeskie knedliki.

W misce rozrobić drożdże z ciepłą wodą, szczyptą cukru i mąki. Zostawić na około 10 minut aż zaczną się pienić. Przesiać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do miksera z hakiem wsypać miesznkę mąki z dodatkami i dodać rozrobione drożdże (jeśli nie mamy takiego miksera wyrabiać ciasto ręcznie). Wyrabiać około 10 minut. W razie jakby ciasto było zbyt gęste dodać wody. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i sprężyste w dotyku. Umieścić ciasto w dobrze naoliwionej misce i przykryć folią. Przechowywać w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotować wybrany farsz.

Z ciasto rozwałkować i wyciąć z niego okrągłe placki (takie jak pankejki). Na środek nałożyć farsz i złożyć w okrągłą bułkę. Odwrócić do góry nogami. Gotowe bułeczki zostawić pod ściereczką na 20-30 min do wyrośnięcia. Gotować na parze (w koszyku/ lub specjalnym garnku) przez 15min.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.