Chlebek z awokado z żurawiną

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1/2 łyżeczki
sól szczypta
masło w temperaturze pokojowej 75 gram
cukier 1/2 szklanki
duże jajko 1
pasta z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka
puree z awokado 1/2 szklanki
sok z limonki 1 łyżeczka
Kolejna propozycja na słodki, domowy chleb. Idealnie sprawdzi się podany na śniadanie z dżemem ale także jako przekąska do herbaty.

Rozgrzać piekarnik do 175°C i wyłożyć formę keksówkę papierem do pieczenia.

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i sól. Awokado obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.

Masło razem z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać jajko, pastę z wanilii, rozgniecione awokado i całość wymieszać. Wymieszać składniki z obydwu misek ale tylko do połączenia składników. Przełożyć masę do formy i włożyć do piekanika. Piec około 35-45 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.