Chłodnik z PIWA

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piwo jasne 2 szklanki
czerwone wino wytrawne 1 szklanka
śmietana 3/4 szklanki
rodzynki 10dag
cukier 10dag
cynamon szczypta
goździki 5 sztuk
cytryna sok z cytryny
Biszkopty 1015 sztuk

WYKONANIE:

Piwo dokładnie wymieszać z winem,cukrem,cynamonem i gozdzikami,najlepiej przy pomocy malaksera lub shakera.

Wlać do rondelka i gotować na wolnym ogniu około kwadransa,nie dopuszczając do zbyt silnego wrzenia.

Po zakończeniu gotowania wymieszać.

Chłodnik przecedzić i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Zanim całkowicie ostygnie dodać rodzynki i śmietanę.

Doprawić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

Przed podaniem wstawić na okolo godzinę do lodówki.

Chłodnik podawać w pucharkach,posypany szczyptą cynamonu lub w talerzach głebokich,z dodatkiem biszkoptów.

Zupa bedzie bardziej pożywna,jeśli dodać do niej makaron.

 

DANIE TO MOZNA PODAĆ RÓWNIEŻ NA ELEGANCKIM PRZYJĘCIU LUB PIKNIKU.

NALEZY WTEDY ROZLAĆ DO PUCHARKÓW,A DO KAŻDEGO DODAĆ PO DWIE LUB TRZY KOSTKI LODU.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.