Chorizo al vino

  • Czas
  • Czas oczekiwania 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Chorizo 200 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
Cebula czerwona 2
rozmaryn 1 gałązka
liść laurowy 2 listki
czerwone wino 2 szklanki
Kolendra natka kilka gałązek
Kiełbasa duszona w winie, klasyka prostej hiszpańskiej kuchni. Potrawa pełna intensywnych smaków i aromatów. Podaje się w małych porcjach jako tapas – przekąska.

Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w plastry. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę. Dodać kiełbasę i smażyć na małym ogniu aż z wędliny wytopi się sporo tłuszczu. Zalać czerwonym winem, dodać listki laurowe i rozmaryn, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Podawać z bagietką lub wiejskim chlebem i szklaneczką czerwonego wina. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.