Churros

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 175g
mielony cynamon 1/2 łyżeczki
mielony kardamon 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jajka 1
cukier 1łyżka
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia
Pochodzą z Ameryki Południowej ale przebojem wdzierają się na ulice europejskich stolic. Gorące pałeczki ze smażonego w głębokim oleju ciasta ptysiowego warte są kalorii, które w sobie mają.

Zagotować 300 ml wody. Mąkę z solą i przyprawami wrzucić na wrzątek i energicznie mieszać na małym ogniu aż ciasto zwinie się w kulę i odejdzie od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, ostudzić lekko. Zmiksować dodając jajko i łyżkę cukru. Rozgrzać olej. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroka gwiazdką. Wyciskać makaroniki ciasta wprost na gorący tłuszcz. Smażyć 2-3 minuty aż staną się złote. Smażyć partiami. Osączyć na ręczniku papierowym. Obficie posypać cukrem pudrem. Zjadać natychmiast. Uwaga: wersja light – makaroniki z ciasta wycisnąć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i upiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.