Ciasteczka rozetki

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2 duże
cukier 1,5 łyżeczki
mleko 250 ml
mąka pszenna 1 szklanka
Skrobia ziemniaczana 1 - 2 łyżki
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do oprószenia
Doskonałe i proste w przygotowaniu drobne ciasteczka. Do ich robienia trzeba kupić specjalny przyrząd (w internecie albo na bazarku), ale potem wszystko jest już tak proste jak to tylko możliwe.

Przyrząd do robienia rozetek to metalowa kształtka na długim uchwycie. Warto sobie kupić kilka o różnych kształtach. Przykładowy wygląda tak

A ciasteczka robimy następująco. Jaja, cukier, mleko i oba rodzaje mąki zmiksować na gładkie, trochę gęstsze niż naleśnikowe, ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.

W małym garnuszku rozgrzać olej lub smalec do temperatury 190ºC. Przyrząd do ciasteczek włożyć na kilka sekund do gorącego tłuszczu. Potem zanurzyć w cieście, tak aby ciasto nie zakrywało góry foremki. Przenieść do gorącego tłuszczu i smażyć około pół minuty, aż się zrumieni. Po wyjęciu z tłuszczu ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. W ten sposób smażyć kolejne ciasteczka aż do wyczerpania się ciasta.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.