Ciasto czekoladowe

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 200 g
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
czekolada gorzka do wypieków 180 g
jajka 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier puder do dekoracji
Sycące, aromatyczne ciasto czekoladowe. Można je zrobić z czekolady gorzkiej lub półsłodkiej.

Roztopić czekoladę i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch (odkładając łyżkę do posmarowania formy), dodawać cukier i ucierać. Dodawać po łyżce czekoladę. Ucierać. Dodać po jednym żółtku ucierając. Dodać mąkę z solą i proszkiem. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 C. Małą tortownicę posmarować masłem (można wyłożyć papierem). Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe gdy boki lekko odstają od blaszki. Ciasto wystudzić, wyjąć z formy i używając szablonu posypać cukrem pudrem , tworząc ozdobny wzór.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.