Ciasto Snickers

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 250 gram
cukier puder 3/4 szklanki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
jajka 3
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 1/4 szklanki
mleko 2/3 szklanki
gorzka czekolada 180 gram
biała czekolada 2 tabliczki
mleczna czekolada 1 tabliczka
śmietana kremówka szklanka
kajmak 1 puszka
prażone orzeszki ziemne ¾ szklanki
sól morska 1/2 łyżeczki
masło 250 gram
kakao 1/4 szklanki
Ciasto czekoladowe z kremem i solonym karmelem

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dwie foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić mikserem do białości. Dodać cukier puder, esencję waniliową i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać połowę mąki, kakao i mleka, a kiedy składniki się połączą dodać resztę mąki, kakao i mleka. Na końcu dodać przestudzoną, roztopioną gorzką czekoladę. Gotową masę wyłożyć na dwie foremki. Piec około 30 minut do momentu aż ciasto będzie suche w środku (wbić drewnianą wykałaczkę w środek ciasta, po wyjęciu powinna pozostać ona czysta). Pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

 

Białą i mleczną czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na średnim ogniu i zagotować pilnując aby nie wykipiała. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i odstawić na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszać całość na gładką masę. Poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki wybić mikserem na puszystą masę.

Kajmak wymieszać z częścią orzechów i solą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.