Ciasto drożdżowe

Przy wyrabianiu baby drożdżowej oprócz masła zawsze dodawaj smalec!

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleko 170 ml
drożdze 15 g
cukier 135 g
mąka 600 g
masło 135 g
smalec 35 g
jajka 7
sól szczypta

Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połową). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

W tym czasie w oddzielnym naczyniu podgrzać jajka z cukrem, a w drugim naczyniu rozpuścić masło i smalec.

Do wyrośniętego rozczynu dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsypać mąkę. Zagnieść dokładnie aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dodać tłuszcz i znów dokładnie zamieszać. Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Dla uzyskania lepszej konsystencji ciasta drożdżowego powinniśmy ciasto kilka razy przemieszać i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego możemy zrobić takie pyszności jak: baba drożdżowa, makowiec, strudel malinowy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.