Ciasto gruszkowe z kardamonem

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzałe gruszki ze skórką 1,5 kg
sok z cytryny 4 łyżki
cukier 2 łyżki
kardamon
ciasto:
mąka tortowa 250 g
sól szczypta
cukier puder 2 łyżki
masło 0,5 kostki
śmietana 22% 1 łyżka
sok i skórka z cytryny
olej (ile zabierze)

Posiekać na stolnicy masło z mąką, dodać sól, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Zagnieść elastyczne ciasto, dolewając olej tak aby się zlepiło. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Gruszki pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokropić sokiem z cytryny. Rozetrzeć kardamon w moździerzu. Posypać gruszki kardamonem i cukrem. Wylepić ciastem posmarowaną masłem blaszkę, tak aby sporo ciasta zwisało poza brzeg. Wyłożyć gruszki na spód i zawinąć zwisające brzegi ciasta, tworząc ozdobny rąbek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.