Ciasto truskawkowe z pianką kokosową

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
harbatniki pełnoziarniste 200g
orzechy włoskie 100g
masło 100g
truskawki 600g
śmietanka kokosowa 500ml
cukier 150g
slórka z 1 limonki
żelatyna 2 łyżeczki
sos truskawkowy:
truskawki na sos 150g
cukier do sosu 50g
sok z 1 limonki do sosu
listkie mięty lub melisy
wiórki kokosowe
Truskawki z kokosową nutą. Pyszny deser na ciepłe dni. Najlepiej smakuje pół godziny po wyjęciu z lodówki.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na drobniejsze kawałki. Ciastka zblendować  z masłem, wymieszać z orzechami. Wyłożyć „kruszonkę” na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wystudzić, nie wyjmować z tortownicy. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki. Limonkę wyszorować, wysuszyć, zetrzeć skórkę. Śmietankę kokosową ubić mikserem z cukrem. Dodać skórkę z limonki. Żelatynę wymieszać z ½ szklanki gorącej wody, przestudzić, wymieszać z śmietanką. Na spód ciasta wylać odrobinę śmietanki kokosowej, ułożyć truskawki, zalać resztą śmietanki kokosowej, udekorować resztą truskawek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotować sos: zmiksować truskawki z cukrem, dodać sok z limonki. Gotowe ciasto obsypać startym kokosem lub wiórkami, udekorować listkami melisy lub mięty, podawać pokrojone z sosem truskawkowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.