Ciasto ze śliwką

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
masło 195 g
jajka 2
kwaśna śmietana 2 łyżki
śliwki 1 kg

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić w garnuszku. Mąkę i cukier wsypać go dużej miski. Dolać ostudzone masło. Wymieszać wszystko tak aby utworzyły się grudki. Wstawić do lodówki. Mąkę na ciasto wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie nieduże foremki wyłożone papierem do pieczenia. Połówki śliwek ułożyć skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika na 45 min (180’C)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.