Ciasto ze śliwkami krucho-drożdżowe

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 0,5 kg
masło 250 g
drożdze 30 g
śmietana 22% 250 ml
żółtka 3
cukier 4 łyżki
mleko 4 łyżki
sól szczypta
śliwki węgierki 1 kg
cukier puder do posypania
Bardzo szybkie i niezbyt słodkie ciasto owocowe. Najlepiej smakuje z węgierkami.

Rozetrzeć drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i solą. Uformować wianuszek, do środka wlać rozczyn drożdżowy, wbić żółtka i wlać śmietanę. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić. Umyć śliwki i wyjąć z nich pestki starając się nie przekrawać owoców do końca, tak aby połówki pozostały połączone (nie ma to znaczenia dla smaku tylko dla wyglądu). Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem. Rozciągnąć na nim ciasto, dobrze przyklejając do dna. Na wierzchu ułożyć ciasno śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 C i upiec na złoty kolor (ok. 30 minut). Gorące posypać cukrem pudrem. Uwaga: w cieście jest bardzo mało cukru. Jeśli chcemy żeby było bardziej słodkie należy dodać więcej cukru do ciasta lub po prostu obficie posypać owoce po wierzchu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.