Ciemny chleb bezglutenowy z ziarnami i sezamem

  • Czas 1 godz. 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka gryczana lub mąka bezglutenowa z M&S lub obie mąki pół na pół 0,5 kg
letnia woda 35C 550 ml
cukier trzcinowy 1łyżka
sól 2 łyżeczki
siemię lniane w ziarnach 1 szklanka
pestki słonecznika 0,5 szklanki
drożdze 50 g
masło do smarowania formy
sezam do wysypania formy
łyżka bardzo słonej wody
Ciężki, wilgotny chleb przypominający tradycyjny razowiec. Rzucają się na niego wszyscy: i ci uczuleni na gluten, i ci którzy mogą jeść pszenne i żytnie pieczywo.

Rozetrzeć drożdże z cukrem, wymieszać z wodą dodać mąkę, siemię i pestki. Wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać wodę. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie posolić i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć (ciasto ma strukturę gliniastą) do formy "keksówki" wysmarowanej masłem i wysypanej sezamem. Wyrównać ciasto palcami zwilżonymi w bardzo słonej wodzie. Obsypać sezamem z wierzchu. Wstawić formę do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 C. Piec ok. godziny.
Kiedy chleb jest upieczony? Kiedy patyczek wbity w ciasto przestaje się kleić, oraz kiedy daje się swobodnie wyjąć z formy, a postukany „po plecach” wydaje przyjemny „głuchy” odgłos. Jeżeli po godzinie pieczenia nie słychać tego miłego uchu dźwięku, należy chleb z powrotem włożyć do formy i dopiec jeszcze ok. 10 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.