Cobb salad, czyli amerykańska sałatka „ze wszystkiego”

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi kurczaka, ugotowane 3
bekon 6 plasterków
awokado 2
jajka na twardo 3
pomidory 3
ser pleśniowy 50 g
sałata rzymska lub lodowa 1
kiełki słonecznika lub fasolki mung d wie garście
szczypior lub szczypiorek
Sos: 3 łyżki
czerwony ocet winny 3 łyżki
sok z cytryny 1łyżka
musztarda Dijon 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
kukurydza mała puszka
Numer trzy na amerykańskiej liście przebojów kulinarnych. Sałatka, którą ponoć wymyślił Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji. Sałatka jest słynna także z roli jaką odegrała w filmie „Julie & Julia”.

Pokroić sałatę, jajka, pomidory, kurczaka i awokado. Bekon uprażyć na skwarki. Szczypior pokroić. Ser pokruszyć. Układać składniki sałatki warstwami lub paskami na płaskim talerzu.  Wymieszać wszystkie składniki sosu na emulsję. Polać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.