Coq au vin w burgundzie

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
nóżki kurczaka (pałki) 8
olej roślinny 150 ml
masło 20g
posiekane szalotki 200g
pieczarki pokrojone 200g
listki świeżego tymianku garstka
czerwone wino 300ml
rosół z kury 300ml
natka pietruszki posiekana garstka
sól i pieprz
mąka 25 g
listek laurowy
Pełne aromatu ale niezbyt ciężkie danie mięsne.

Nagrzać piekarnik do 180C. Pałki włożyć do miski, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć mąką. Umieścić na tacy i usunąć nadmiar mąki. W naczyniu żaroodpornym postawionym na ogniu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka na złoto. Kurczaka wyjąć na tacę. Rozpuścić masło razem z olejem. Smażyć szalotki 3-4 minuty. Dodać pieczarki i tymianek i smażyć aż grzyby zrumienią się na złoto. Dodać mąkę strzepaną wcześniej z kurczaka, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wino, rosół i połowę pietruszki. Zagotować cały czas mieszając. Dodać listek laurowy. Włożyć do naczynia kurczaka, przykryć i piec 45  minut. Podawać posypane pozostałą pietruszką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.