Croque madame

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chleb tostowy 8 kromek
ser Comté 200 g
zółtko 1
sos Worcestershire 1 łyżka
musztarda francuska z ziarnami 1 łyżeczka do kawy
sproszkowana papryczka chili pół łyżeczki do kawy
śmietana 22% 2 łyżki
szynka 4 plasterki
jajka 4
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Klasyczna francuska przekąska.

Ser Comte (do kupienia w choćby w dyskontach) zetrzeć na tarce, przełożyć do miksera i zemleć na masę razem z żółtkiem, sosem Worcestershire, musztardą, chilli i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą posmarować wszystkie kromki. Plastry szynki rozłożyć na połowie kromek chleba. Każdą kanapkę z szynką nakryć kanapką bez szynki i docisnąć, żeby się dobrze skleiły.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć przez chwilę grzanki z dwóch stron. Gdy nabiorą złotej barwy, zdjąć je z patelni. Równolegle na drugiej patelni usmażyć 4 jajka sadzone. Gdy ładnie się zetną, ułożyć je na grzankach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.