Cukinia faszerowana z szynką

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szynka długo dojrzewająca 4 duże plasterki
czosnek 4 ząbki
Cheddar 200 g
masło 50 g
estragon 4 gałązki
oliwa 3 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Danie na przekąskę lub kolację. Bardzo lekkie i aromatyczne jednocześnie.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką miąższ i pokroić go. Czosnek obrać i pokroić. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Oderwać listki estragonu z gałązek. Gałązki, jeżeli są miękkie drobno pokroić. Wymieszać szynkę z podsmażoną cukinią, gałązkami i połową listków estragonu. Nałożyć do wydrążonych cukinii. Zetrzeć ser i posypać faszerowane cukinie. Obłożyć wiórkami zimnego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 – 25 minut. Podawać posypane listkami estragonu, skropione oliwą, oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.