Curry z kalafiorem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
duża cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
mleko kokosowe 1 puszka
kawałek świeżego imbiru
garam masala 1 płaska łyżeczka
kumin 1 płaska łyżeczka
mielona kolendra 1 płaska łyżeczka
kurkuma 1 płaska łyżeczka
marchewki 2 sztuki
kalafior 1 średni
sól i pieprz do smaku
świeża posiekana kolendra 1/4 szklanki
Szybki i prosty przepis na wegetariańskie curry z kalafiora.

Imbir, czosnek, cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek, imbir do momentu aż zmiękną. Dodać suszone przyprawy (garam masala, mieloną kolendrę, kumin, kurkumę). Następnie dodać marchew, kalafiora i mleko kokosowe i dusić po przykryciem aż warzywa zmiękną (jeśli płyn wyparuje dodać wody). Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ryżu i przyozdobić świeżą, posiekaną kolendrą. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.