Curry z kurczaka

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Piersi kurze 2 podwójne
średni Ananas lub puszka 1
cebula 2
czosnek 4 ząbki
papryczka chili 1
rodzynki 50 g
Curry w proszku 1,5 łyżeczki
Liście kafiru, lub skórka z limonki 2
sok z limonki
cynamon 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 małej łyżeczki
masło klarowane do smażenia 2 łyżki
mleko kokosowe 200 ml
pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
Sól, cukier do smaku
Ostre, aromatyczne przyprawy kuchni indyjskiej sprawiają, że nawet dość nudne mięso z piersi kurzej zyskuje miano wydarzenia kulinarnego.

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Zamarynować w soku z limonki wymieszanym z łyżeczką soli. Czosnek i cebule obrać i pokroić. Ananasa obrać i pokroić w kostkę, bez twardego rdzenia. Papryczkę pokroić usuwając pestki. Liście kafiru cieniutko pokroić. Wyjąć mięso z soku, sok zostawić. Mięso osuszyć. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać mięso, smażyć  mieszając aż mięso się zrumieni, dodać curry, cebulę, czosnek i papryczkę chili, smażyć 3 minuty, dodać ananasa i sok z limonki, smażyć 3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać pieprz w zalewie, liście kafiru lub skórkę z limonek, kurkumę, cynamon, rodzynki i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 10 minut). Doprawić do smaku solą i cukrem.  Podawać z ryżem basmati. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.