Ćwikła

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 1 kilogram
chrzan 5-8 łyżek
sok z cytryny 3-5 łyżek
kminek 2-5 łyżek
sól i cukier do smaku
To jedno z tych dań, które zazwyczaj przyrządzamy dokładnie „tak jak mama”. Może jednak czasami warto sprawdzić, jak robią je inne mamy?

Buraki umyć, osuszyć, zawinąć każdy w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości. (około 40 minut). Można też ugotować w osolonej wodzie, nie obierając przed gotowaniem. Ostudzić i obrać buraki. Zetrzeć na tarce. Jedni zetrą je na tarce o najmniejszych oczkach a inni na tej o większych. Teraz do buraków należy dodać chrzan. Najlepiej taki prosto starty. Jeśli nie, to dodać chrzan ze słoika. Należy jednak wybrać taki ,w którym jest jak najmniej dodatków. Powinien być sam chrzan z kwaskiem cytrynowym. Teraz dodajemy sok z cytryny, sól (umiarkowanie) i cukier. Można też dodać kminek w ziarnach lub zmielony. Ćwikłę należy włożyć do słoików, zamknąć i zostawić w lodówce przynajmniej na jedną noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.