Cymes pomarańczowy

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewka słodka 1 kg
masło 100 g
miód 3 łyżki
suszone sliwki 200 g
orzechy włoskie 50 g
sól 1 łyżeczka
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
sok pomarańczowy 2 szklanki
Marchewka do gotowania cymesu musi być bardzo słodka. Cień goryczy w warzywie sprawi, że potrawa będzie niedobra.

Marchewkę umyć, obrać, opłukać, pokroić w plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 50 g masła, podsmażyć na nim marchew. Wlać sok pomarańczowy, wsypać sól i cynamon. Dusić na małym ogniu godzinę. Po godzinie dodać pokrojone śliwki suszone i posiekane orzechy i miód. Jeśli trzeba podlać wodą i dusić jeszcze 45 minut. Przed podaniem dodać resztę masła. Cymes jest znakomitym dodatkiem do ostro przyprawionych mięs i gulaszów.

Czytaj więcej: Cymes, czyli coś pysznego!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.