Cytrymak - konkurs VOG

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
NA CIASTO 2 blaty
Kresto wiórki kokosowe 100 g
BM migdał tarty 100 g
cukier 200 g
białka jaj kurzych 8
żółtka jaj kurzych 4
BM orzechy laskowe tarte 50 g
BackMit mak mielony 150 g
NA KREM 1 porcja
budyń śmietankowy bez cukru 2 opakowania
mleko UHT 350 ml
sok wyciśnięty z cytryny 50 ml
aromat cytrynowy 34 krople
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtka 4
masło miękkie 200 g
DODATKOWO biała polewa czekoladowa 1 opakowanie
1. Ubijamy białka na sztywno (można dodać ociupinkę soli), a następnie dodajemy po łyżce cukru, wciąż miksując. Dorzucamy po żółtku i miksujemy nadal, aż uzyskamy jednolitą masę.
 
2. Sypkie składniki (mak, orzechy, kokos, migdały) łączymy i dosypujemy do masy jajecznej jak mąkę do biszkoptu - powoli, delikatnie łącząc masę w jedną całość za pomocą drewnianej łychy.
 
3. Pieczemy w dwóch średniej wielkości tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Temperatura: 175 stopni Celsjusza. Czas pieczenia: około 20 minut. Ciasto nie może być zbyt suche. Studzimy je.
 
4. <span 12px;"="">Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, a resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.</span></div> <div>  </div> <div> 5. Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.</div> <div> Studzimy.</div> <div>  </div> <div> 6. Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.</div> <div>  </div> <div> 7. Upieczone ciasto przekładamy tak przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową. Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie, co trwa minimum 2 godziny.</div> <div>  </div> <div> * * *</div> <div>  </div> <div> Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już "przegryzie" - smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej lub karnawałowej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! :) </div>

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.