Czekoladowe trufle w pistacjach

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciemna gorzka czekolada 200g
śmietana kremówka 36 200ml
brązowy cukier 6 łyżek
masło 4 łyżki
cukier puder kakao i pistacje do obtoczenia 1

Czekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.