Czekoladowo-kawowy suflet bezglutenowy

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2 małe
kasza kukurydziana błyskawiczna 1,5 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier 2 łyżki
sól szczypta
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
porto 2 łyżki
żurawina świeża lub mrożona 1 łyżka
tłuszcz do wysmarowania foremki
sezam do wysypania foremki
cukier puder do oprószenia

Kawę rozpuścić w porto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, kawę z porto, kaszkę. Białka ubić z solą. Foremkę natłuścić masłem. Obsypać sezamem. Delikatnie wmieszać pianę z białka do masy żółtkowej. Wylać ciasto do foremki, posypać żurawinami. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C. Przestudzić, wyjąć z foremki, oprószyć cukrem pudrem.

 

Sesja została wykonana Sony Xperia™ Tablet S.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.