czekoladowo-orzechowe ciasteczka

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czekolada gorzka 250 g
masło 10 g
mąka pszenna 80 g
sól pół łyżeczki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
cukier brązowy 180 g
jajka 2 szt
orzechy laskowe 50 g

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Do cukru dodajemy jajka i mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 g czekolady, dodajemy masło. Tak powstałą masę dodajemy delikatnie do wcześniejszej mistury. Mieszamy. Orzechy i pozostałą czekoladę kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do całości.

Na papierze do pieczenia formujemy małe kleksy i pieczemy około 15 min. w temp. 180 C. Studzimy na kratce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.