Czorba

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
krojone pomidory z puszki 500ml
bulion warzywny lub mięsny 2l
pory 1
papryka kolorowa 2
marchewka 2
kiszona kapusta 100g
świeża mięta garść
rozmaryn 2-3 gałązki
fasola biała 200g
sól i pieprz
Ta gęsta, pożywna zupa bułgarska (albo turecka) to pomidorowa z fasolą lub fasolowa z pomidorami. No i miętą. W oryginale dodaje się do niej młode pokrzywy!

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Umyć i obrać warzywa. Pokroić pora i marchewki w plasterki, papryki w paseczki. Pokroić kapustę. Marchewki, pora i papryki zalać bulionem i gotować powoli, prawie do miękkości. Dodać osączoną fasolkę, pomidory i kapustę. Gotować jeszcze 15 minut. Dodać posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić aby smaki się przemieszały, najlepiej na cała noc.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.