Delicje z kaczki w calvadosie

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kaczki 1
kacze żołądki 2
kacze wątróbki 2
jabłka (szara reneta) 1
cebula 1
melon 2 kawałki
orzechy piniowe lub prażone laskowe 1 łyżka
wódka calvados 2 łyżki
arbuz kilka plastrów
czosnek 1 ząbek
cukier i sól
Lubicie kaczkę w pomarańczach? Wypróbujcie tej z melonem i arbuzem!

Na wolnym ogniu, powoli usmażyć pierś kaczki, tak aby wytopił się tłuszcz. Pokroić żołądki w drobne paski, usmażyć. Pokroić wątróbki w grubą kostkę, również usmażyć i odłożyć. Następnie na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę z odrobiną czosnku. Dodać jabłko i melona. Połączyć z mięsem i doprawić calvadosem, solą i cukrem. Odparować. Podawać na plastrach arbuza.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.