Domowa granola, czyli chrupiące musli

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
płatki owsiane górskie 4,5 szklanki
orzechy laskowe 0,5 szklanki
migdały 1 szklanka
rodzynki 0,5 szklanki
żurawiny 0,5 szklanki
pestki dyni 0,5 szklanki
siemię lniane w ziarnach 0,5 szklanki
sezam 0,5 szklanki
miód płynny gryczany 8łyżek
cukier trzcinowy 3 łyżki
olej słonecznikowy 5łyżek
sól szara szczypta
To jeden z miliona pomysłów. Tak naprawdę każdy może przygotować własną mieszankę z dodatkami, które lubi najbardziej. Ta jest bardzo słodka i karmelowo-chrupiąca.

W rondlu wymieszać miód z olejem, cukrem  i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać. Migdały i orzechy grubo posiekać. Płatki, migdały, orzechy i ziarna wymieszać z miodem i olejem. Wszystkie muszą być dobrze oblepione. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim granolę. Piec aż nabierze złotobrązowej barwy (ok 25 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystygnięciu nabierać chrupkości. Wystudzoną pokruszyć i wymieszać z suszonymi owocami. Przechowywać w suchym miejscu w metalowych puszkach. Jeść z mlekiem albo jogurtem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.