Domowe ciasteczka z cukrem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna tortowa 500 g
cukier 200 g
masło 100 g
jajka 2
śmietana 22% 1 łyżka
sól szczypta

Do miski wsypać mąkę, 100 g cukru, dodać masło, 1 jajko i śmietanę. Dodać szczyptę soli i wszystko zmiksować. Uformować z ciasta dużą kulę i na godzinę włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Podzielić ciasto na mniejsze części. Rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze.

Pozostałe jajko rozbić oddzielając żółtko od białka. Roztrzepać białko i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem.

Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.