Domowe lody truskawkowe z sosem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jogurt naturalny 1 szklanka
śmietnka kremówka 1 szklanka
mleko w proszku (nie granulowane) 1 szklanka
truskawki 4 szklanki
cukier puder 3 szklanki
wanilia lub esencja waniliowa
To nie są prawdziwe lody ale pyszny mrożony mus. Aby go przygotować nie trzeba maszynki do lodów.

Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować. Kremówkę ubić. Wyskrobać miąższ z wanilii. Zmiksować 2 szklanki cukru, jogurt i mleko w proszku. Wymieszać połowę truskawek, kremówkę i mieszankę jogurtu z cukrem i mlekiem. Dodać wanilię. Włożyć do zamrażalnika na noc. Resztę truskawek wymieszać ze szklanką cukru. Wyjąć mus z lodówki. Nakładać do pucharków warstwami, łyżka do lodów, polewając sosem. Uwaga: tuż po wyjęciu mus będzie dość twardy ale szybko będzie się rozmrażał. Zamiast miąższu wanilii można użyć domowej esencji waniliowej.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.